Pierwszym krokiem do zrobienia lodów jest zamrożenie masy lodowej, która w zasadzie jest tylko kremem. Krem jest mieszanką mleka lub śmietany i jajek, która jest gotowana powoli na kuchence. Aby zrobić krem, musisz dodać zagęszczacz – zazwyczaj skrobię kukurydzianą lub mąkę – do mieszanki mleka i śmietany przed jej ugotowaniem. Skrobia staje się galaretowata, kiedy jest podgrzewana, a kiedy stygnie, tworzy żel, który zatrzymuje pęcherzyki powietrza powstałe w procesie mieszania wewnątrz lodów, tworząc tę lekką i puszystą teksturę, którą wszyscy znamy i kochamy.
Istnieją dwie metody przekształcenia tego kremu w lody: Możesz wlać swój krem do pojemnika z pokrywką, umieścić go w zamrażarce i pozwolić mu całkowicie zastygnąć przed podaniem; lub możesz zamrozić krem podczas aktywnego mieszania go za pomocą czegoś zwanego maszyną do robienia lodów. Proces ten polega na zamrażaniu kremu i jednoczesnym szybkim mieszaniu go, aby powietrze pozostało w nim wymieszane. Dzięki temu pęcherzyki powietrza pozostają nienaruszone, co nadaje lodom charakterystyczną teksturę! Więcej na: onluxury.pl