Robienie lodów w domu bez śmietany może wydawać się trudnym zadaniem, ale jest to możliwe dzięki szeregowi przepisów i wskazówek, które pomogą Ci zrobić smaczne mrożone desery, nawet jeśli jesteś na budżecie.
-Jednym z najczęstszych substytutów ciężkiej śmietany jest mleko odparowane. To nadal daje teksturę prawdziwych lodów, ale z mniejszą ilością tłuszczu i kosztów. Możesz zastąpić jedną filiżankę mleka odparowanego na filiżankę ciężkiej śmietany w każdym przepisie.
-Możesz również użyć kwaśnej śmietany lub jogurtu, aby zastąpić śmietanę w większości przepisów. Ze względu na ich gęstą konsystencję, można je zastąpić do trzech czwartych ilości wymaganej dla ciężkiej śmietany. Nie należy jednak używać ich zamiennie w przepisach – kwaśna śmietana jest lepsza do serników i lodów jogurtowych.
-Serbet w proszku jest również doskonałym substytutem lodów i możesz go używać we wszystkich przepisach wymagających użycia zwykłych lodów. Ma nieco bardziej cierpki smak niż lody, ale to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, a jednocześnie na cieszenie się smakiem domowych smakołyków!
Więcej na: soxx.pl