Być może słyszałeś od znajomych lub nawet widziałeś w programie kulinarnym, że możesz zarabiać pieniądze sprzedając domowe przetwory. Ale czy naprawdę można? Chciałabym móc powiedzieć, że tak, ale odpowiedź brzmi niestety nie. Niestety, istnieją ścisłe zasady dotyczące sprzedaży żywności, która może być wykonana we własnej kuchni, a sprzedaż domowych przetworów należy do tej kategorii.
Ważne jest, aby zauważyć, że te zasady nie są po to, aby chronić konsumentów, ale zamiast tego, aby chronić interesy handlowe. Na przykład, jeśli ktoś miałby zrobić konfiturę ze świeżych borówek, które sam zebrał, mógłby ją sprzedawać pod warunkiem, że została ona zrobiona w jego domowej kuchni i nie zawierała żadnych konserwantów ani dodatków. Jeśli jednak miałaby użyć mrożonych borówek lub dodać konserwant taki jak pektyna, musi uzyskać pozwolenie od CFIA. Mogą to zrobić tylko wtedy, gdy spełnią pewne kryteria, takie jak posiadanie urządzeń do pakowania oddzielonych od ich domowych kuchni i przejście inspekcji przez CFIA. To samo dotyczy wszystkiego innego, co możesz zrobić w swojej domowej kuchni – dżemów, przetworów, pikli itp. – jeśli tylko dodasz składniki takie jak pektyna lub cukier, wtedy jesteś uważany za osobę prowadzącą „biznes spożywczy” i masz pewne obowiązki wynikające z przepisów bezpieczeństwa żywności. Więcej na: finanseweb.pl