Puszkowanie to świetny sposób na zachowanie owoców i warzyw. Proces puszkowania utrzymuje żywność w wartości odżywczej, a Ty możesz cieszyć się owocami lub warzywami przez cały rok, bez konieczności czekania na sezon. Jeśli czujesz się hojny, możesz też zrobić coś fajnego i dać to jako prezent. Istnieje kilka metod puszkowania, które wykorzystują różne narzędzia, ale wszystkie mają te same podstawowe kroki.
Oto kroki, które powinieneś wykonać:
1. Przygotuj swoje słoiki, myjąc je dokładnie wodą z mydłem, a następnie wysterylizuj je, gotując je przez 10 minut.
2. Przygotuj swoje owoce lub warzywa poprzez umycie, obranie (jeśli to konieczne) i pokrojenie ich na kawałki wystarczająco małe, aby zmieściły się przez lejek do konserwowania. Jeśli przechowujesz owoce z pestkami, takie jak brzoskwinie lub śliwki, usuń pestki przed siekaniem.
3. Umieść czyste słoiki na blasze do ciasteczek i włóż je do piekarnika w temperaturze 250 stopni F na 10 minut, aby zapewnić, że są sterylne przed napełnieniem ich przetworami.
4. Napełnij każdy słoik przygotowanymi owocami lub warzywami – najlepiej, jeśli wypełnisz je nie więcej niż do ¾ wysokości, aby było miejsce na rozszerzenie podczas przetwarzania; zalecamy użycie lejka do konserw. Więcej na: funokay.pl