Podczas zakupów kolejnej kuchenki prawdopodobnie natkniesz się na dwa główne rodzaje: indukcję i ceramikę. Indukcja jest często przedstawiana jako lepsza opcja, ponieważ nagrzewa się szybciej i bardziej równomiernie, ale ceramika może mieć pewne własne zalety. Jeśli próbujesz zdecydować między tymi dwiema opcjami, oto kilka kluczowych punktów do rozważenia przed podjęciem decyzji o indukcyjnej płycie kuchennej lub ceramicznej.
Indukcja: Indukcyjne płyty kuchenne nagrzewają się bardzo szybko i dają precyzyjną kontrolę nad tym, jak gorące mają być palniki. Zapewniają one bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni niż kuchenki gazowe lub elektryczne, ale mogą wymagać dłuższego czasu nagrzewania. Dodatkowo, kuchenki indukcyjne mogą zakłócać działanie niektórych rodzajów garnków/ patelni/ naczyń wykonanych z magnetycznej stali nierdzewnej (takich jak emaliowane żeliwo).
Płyty indukcyjne są bezpieczne: Indukcja jest znacznie bezpieczniejsza niż kuchenki gazowe lub elektryczne, ponieważ wykorzystuje energię magnetyczną do generowania ciepła zamiast otwartego płomienia. Jest też znacznie łatwiejsza do utrzymania w czystości.
Ceramiczne: Ceramiczne płyty kuchenne nagrzewają się stopniowo i potrzebują więcej czasu, aby ostygnąć po zakończeniu pracy, więc mogą nie być idealne, jeśli musisz szybko przygotować obiad po powrocie do domu z pracy.
Więcej informacji znajdziesz na stronie glamourlife.pl